ANOVA (analiza variance)

Kdaj jo uporabimo? Kakšni so pogoji? Kaj nam pove?

 

Kaj je ANOVA (analiza variance)?

ANOVA ali analiza variance je v raziskavah pogosto uporabljena statistična metoda. ANOVA je podoben statistični test kot t-test za neodvisne vzorce, le da se pri analizi variance primerja povprečja treh ali več skupin med seboj. ANOVA z F-testom primerja variance povprečij med skupinami vzorcev in variance povprečij znotraj vzorcev. Analiza variance velja kot zelo robustna metoda.

Na katerih podatkih lahko uporabimo ANOVA?


ANOVA (analiza variance) se lahko, enako kot t-test, uporablja samo na intervalnih in razmernostnih podatkih. To so številske spremenljivke, kjer so nam jasno poznane razlike med njimi, to pomeni, da vemo katera je manjša ali večja in za koliko. Primer takšne spremenljivke je telesna višina.

 

Pogoji za ANOVA?


ANOVA ima določene pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da je test zanesljiv in verodostojen. Analiza variance je zelo robusten test, zato se dopušča tudi, če so ti pogoji malo kršeni. Prvi pogoj je, da so podatki porazdeljeni normalno, torej po Gaussovi krivulji, to preverimo z izbranim statističnim testom. Drugi pogoj pa je homogenost varianc. To pomeni, da morajo biti variance populacij, za vsako skupino, enake oz. med njimi ne sme obstajati statistično pomembna razlika.

 

Kaj nam pove ANOVA?


ANOVA (analiza variance) nam pove ali tri ali več skupin med seboj statistično pomembno razlikuje v določeni lastnosti. Recimo, da nas zanima ali se ljudje iz Ljubljane, Maribora in Kopra med seboj statistično pomembno razlikujejo v povprečni telesni višini. V tem primeru bomo uporabili analizo variance, če bodo seveda za to izpolnjeni vsi pogoji. ANOVA nam bo v zgodnjem primeru dala odgovor na to ali se te tri skupine med seboj razlikujejo ali ne, ne bo pa nam povedala kateri dve skupini sta tisti, ki se razlikujeta. To pa preverimo s post-hoc testi.

 

Potrebujete pomoč pri SPSS analizi hipotez?

Pišite nam za brezplačni posvet.

Pokličite nas na 070 612 521.


ZAHVALA SERGEJE

Sergeja_

Hvala, super ste!

Torej, hitri, učinkoviti, prijazni, dostopni. Skratka super in vredni vseh priporočil drugim ;)

Še vedno ne veste kako se lotiti statistične analize hipotez?

 

Se nimate časa učiti postopkov statistične analize?

 

Se mučite s programom SPSS?

 


 

Mi imamo rešitev – sistem V. A. P.

 ZAUPAJTE STROKOVNJAKOM!

 

Statistik.si™ v številkah:

2100

IZDELANIH ANALIZ

Izdelali smo preko 2100 raziskav in statističnih analiz za pravne in fizične osebe.

40.825 ur

PRIHRANJENEGA ČASA

Naše stranke so prihranile skupaj več kot 40.825 ur ukvarjanja z raziskavami in statističnimi analizami.

1.525.000​ €

PRIHRANJENEGA DENARJA

Naše stranke so prihranile skupaj več kot 1.525.000 € stroškov, ki bi jih sicer imele zaradi ukvarjanja z raziskavami in statističnimi analizami. Da živciranja, skrbi, slabe volje sploh ne omenjamo.