Faktorska analiza

Kdaj se uporablja? Kakšni so pogoji? Kaj nam pove?

 

Kaj je faktorska analiza?

Faktorska analiza je uporabna analiza, ki nam pomaga pri raziskovanju razmerij med spremenjivkami pri bolj kompleksnih konceptih, kot so na primer psihološke lestvice. Je metoda za redukcijo podatkov, kar pomeni, da iz recimo 100 spremenljivk lahko dobimo samo recimo 4 spremenljivke ali faktorje, ki predstavljajo to kar je skupnega opazovanim spremenljivkam.

Na katerih podatkih lahko izvedemo faktorsko analizo?


Faktorsko analizo lahko uporabimo na intervalnih ali razmernostnih spremenljivkah, to pomeni na številskih spremenljivkah in spremenljivkah z lestvico.

 

Pogoji za faktorsko analizo?


Faktorska analiza zahteva, da so izpolnjeni določeni pogoji, da je le-ta veljavna. Veljavnost je boljša, če so spremenljivke, ki so vključene v faktorsko analizo normalno distribuirane, kar je prvi pogoj. Najbolj pomemben pogoj je faktoriabilnost, kar pomeni, da morajo biti vsaj male korelacije med spremenljivkami, da so lahko identificirani skupni faktorji. To pomeni, da morajo imeti spremenljivke dovolj skupnega, da lahko izvedemo faktorsko analizo in izločimo faktorje. To preverimo z Kaiser-Myer-Olkin (KMO) testom in Bartlettovim testom sfericitete. Če ta dva testa pokažeta, da so podatki ustrezni potem lahko izvedemo faktorsko analizo.

 

Kaj nam pove faktorska analiza?


Končni rezultat faktorske analize so faktorji. Torej nam pove v koliko faktorjev se združujejo spremenljivke v našem vprašalniku in katera vprašanja spadajo k določenem faktorju. Povedano na enostaven način: imamo vprašalnik s 30 vprašanji, kjer udeleženci ocenjujejo svojo pismenost na lestvici od 1 do 5. Zanima nas ali je možno teh 30 vprašanj zreducirati na določene faktorje. Izvedemo faktorsko analizo in ugotovimo, da bi lahko teh 30 vprašanj združili v 3 faktorje po 10 vprašanj. Po pregledu vprašanj, ki sodijo v posamezen faktor določimo, da 1. faktor meri računalniško pismenost, 2. faktor finančno pismenost, 3. pa besedno pismenost. Skratka 30 vprašanj, ki merijo pismenost smo razdelili na 3 sklope vprašanj (faktorje), ki merijo vsak svojo pismenost.

Potrebujete pomoč pri SPSS analizi hipotez?

Pišite nam za brezplačni posvet.

Pokličite nas na 070 612 521.


ZAHVALA SERGEJE

Sergeja_

Hvala, super ste!

Torej, hitri, učinkoviti, prijazni, dostopni. Skratka super in vredni vseh priporočil drugim ;)

Še vedno ne veste kako se lotiti statistične analize hipotez?

 

Se nimate časa učiti postopkov statistične analize?

 

Se mučite s programom SPSS?

 


 

Mi imamo rešitev – sistem V. A. P.

 ZAUPAJTE STROKOVNJAKOM!

 

Statistik.si™ v številkah:

2100

IZDELANIH ANALIZ

Izdelali smo preko 2100 raziskav in statističnih analiz za pravne in fizične osebe.

40.825 ur

PRIHRANJENEGA ČASA

Naše stranke so prihranile skupaj več kot 40.825 ur ukvarjanja z raziskavami in statističnimi analizami.

1.525.000​ €

PRIHRANJENEGA DENARJA

Naše stranke so prihranile skupaj več kot 1.525.000 € stroškov, ki bi jih sicer imele zaradi ukvarjanja z raziskavami in statističnimi analizami. Da živciranja, skrbi, slabe volje sploh ne omenjamo.