PISANJE DIPLOMSKE NALOGE (IN MAGISTRSKE) – 1. DEL

Pisanje diplomske naloge (in magistrske) je lahko naporna naloga. Kako uspešno napisati diplomsko ali magistrsko nalogo? Katere elemente mora imeti? Začenjamo s serijo prispevkov o pisanju diplomskih in magistrskih nalog.

1. Strukturiranje diplomske naloge

Prispevek bo v večih delih opisoval glavne elemente pisanja diplomske naloge, strukture diplomskih in magistrskih nalog. Čeprav so tukaj opisana navodila najbolj primerna za empirične teze, je velik del nasvetov pomemben tudi za teoretično delo. Upoštevajte, da se zahteve pri pisanju diplomske naloge lahko razlikujejo med različnimi univerzami, fakultetami in smermi študija zato ne pozabite ob pisanju naloge upoštevati te omejitve. Prehodno se seznanite z navodili vaše fakultete.

Pisanje diplomske naloge 1. del1

2. Povzetek in uvod

Pri pisanju diplomske naloge se bo večina bralcev se bo najprej obrnila na povzetek in uvod. Uporabite ga kot priložnost, da spodbudite bralčevo zanimanje. Povzetek mora poudariti glavne točke vašega dela, zlasti osrednje raziskovalno vprašanje, metode (če je primerno glede na vašo vsebino), ugotovitve in zaključek. Vendar pa v povzetku ni treba zajemati vseh vidikov vašega dela. Glavni cilj je bralcu dobro predstaviti, o čem govori.

Pisanje diplomske naloge vključuje dober povzetek. Pisanje dobrega povzetka je lahko težavno, saj mora vsebovati le najpomembnejše točke vašega dela. To pa je tudi razlog, da je delo na vašem povzetku lahko zelo koristno – prisili vas, da izpostavite ključne ugotovitve vašega pisanja, kar vam lahko olajša tudi končno predstavitev.

 

3. Uvod

Uvod običajno vključuje dva ključna namena:

  • Pregled ključnih točk vaše diplomske ali magistrske naloge in
  • Prebuditi bralčevo zanimanje. Priporočljivo je, da uvod vnovič napišete, ko je pisanje končano, da zagotovite, da se dobro poveže z vašim zaključkom.

Nasvet: Za lep, stilski zasuk lahko ponovno uporabite temo iz uvoda v svojem zaključku. Na primer, lahko v uvodu na nek način predstavite določen scenarij in ga nato v sklepu vrnete z drugačne – bogatejše ali kontrastne perspektive.

Uvod mora vključevati:

  • Ozadje za izbiro teme
  • Razpravo o vašem raziskovalnem vprašanju ali tezo
  • Shematičen oris preostalega dela

V drugem delu bomo obravnavali: kazalo, teoretični del naloge.

 

Potrebujete pomoč pri SPSS analizi hipotez?

Pišite nam za brezplačni posvet.

Pokličite nas na 070 612 521.


ZAHVALA SERGEJE

Sergeja_

Hvala, super ste!

Torej, hitri, učinkoviti, prijazni, dostopni. Skratka super in vredni vseh priporočil drugim ;)

Statistik.si™ v številkah:

2100

IZDELANIH ANALIZ

Izdelali smo preko 2100 raziskav in statističnih analiz za pravne in fizične osebe.

40.825 ur

PRIHRANJENEGA ČASA

Naše stranke so prihranile skupaj več kot 40.825 ur ukvarjanja z raziskavami in statističnimi analizami.

1.525.000​ €

PRIHRANJENEGA DENARJA

Naše stranke so prihranile skupaj več kot 1.525.000 € stroškov, ki bi jih sicer imele zaradi ukvarjanja z raziskavami in statističnimi analizami. Da živciranja, skrbi, slabe volje sploh ne omenjamo.