ZAGOVOR DIPLOMSKE NALOGE: 5 KORAKOV ZA USPEŠEN ZAGOVOR

Zagovor diplomske naloge – še zadnji korak do uspeha. Diplomska ali magistrska naloga je končno oddana. Če ti je uspelo priti do zagovora, ti bo tudi čez! Zato brez skrbi! Za manjši strah in tremo pred zagovorom pa se velja nanj dobro pripraviti. Vas zanima kateri so koraki uspešnega zagovora? Pojdimo po vrsti.

1. Na vsaki fakulteti je zagovor diplomske ali magistrske naloge videti drugačen

Način poteka zagovora diplomske in magistrskega dela se razlikuje od fakultete do fakultete, pa tudi znotraj same fakultete se med oddelki najdejo razlike. Dobro je, da si preberete navodila ali pravilnik fakultete kjer končujete študij. Le tako boste optimalno seznanjeni.

Na večini fakultet poteka zagovor pred tri člansko komisijo, ki jo sestavljata dva člana in predsednik, o katerih ste bili predhodno obveščeni. Za zagovor imate na voljo od 10-15 min, pri čemer si lahko pomagate s prezentacijo. Po koncu vaše predstavitve ima vsak član komisije na voljo 2-3 vprašanja na katera morate odgovoriti. Povprečni zagovor diplomske ali magistrske naloge traja med 30 in 60 min.

zagovor diplomske naloge1

2. Zaupanje vase je 90 % zagovora

Zaupanje vase je ključen del zagovora. Bodite ponosni nase, oddali ste pisno verzijo diplomske ali magistrske naloge. Čaka vas le še zadnji korak. Preberite navodila ali pravilnik fakultete o zagovoru nalog, da boste čim bolj seznanjeni s potekom, dolžino, sestavo komisije na vašem zagovoru. Pogovorite se z mentorjem ali mentorico, ter vprašajte starejše kolege za kakšen nasvet. Več informacij boste imeli manj prestrašeni boste, strah in tremo bo zamenjalo zaupanje vase!

3. Dobra vsebina zagovora

Dobra vsebina je ključna! V kratkem času zagovora morate zajeti bistvo vaše naloge. Uvod naj zajema 10 odstotkov predstavitve, vsebuje bistvo in vaš interes v nalogi. Jedro predstavlja 70 odstotkov, v tem delu predstavite tudi izsledke morebitnih raziskav, ki se jih izvedli. Sledi zaključek (20 odstotkov), v katerem povzamete ključne ugotovitve, vašo razpravo, razumevanje in morebitne nadaljnje predloge. Zaključite z glavnim poudarkom, mislijo.

Besedilo zagovora diplomske ali magistrske naloge pripravite v naprej in ga preizkusite že doma, pred družino, prijatelji ali le pred ogledalom. Tako boš testiral svojo hitrost govora, v besedilo zagovora vnesli morebitne poudarke, morda dodali kakšne vezne stavke, da boste bolje zanimivi, dinamični, razumljivi. Večkrat boste besedilo zagovora ponovili manj treme in strahu boste imeli! Besedilo pa se boste tako tudi naučili na pamet.

 

4. Vizualna predstavitev zagovora diplomske naloge (ali magistrske)

Svoj govor podprite z dobro oblikovano računalniško predstavitvijo. Prezentacija naj bo dobro berljiva in vidljiva. Izberite ustrezen tip črk in velikost. Na njih predstavite ključno vsebino, ki vas napoti na besedilo zagovora. Ne pišite dolgih odstavkov ali celotnega teksta. Manj je več!

 

5. Potek zagovora diplome

Na zagovoru diplomske naloge mentor ali mentorica najprej predstavi kandidata in ugotovi izpolnjevanje pogojev za zagovor. Nato sledi tvoja predstavitev. Sledijo vprašanja komisije in mentorja. V primeru, da na vprašanje ne znaš odgovoriti, ga poskusi povezati s temo, ki jo poznaš. V kolikor je vprašanje prezahtevno ali se nanaša na tvojo temo naloge, to spoštljivo povej ali dodaj, da boš morda to preučeval kdaj v prihodnje. Ko kandidat odgovori na vprašanja, zapusti prostor, da komisija lahko oceni njegovo delo in zagovor. Običajno traja le nekaj minut, da komisija kandidata pokličete nazaj v prostor in poda končno oceno.

Še zadnji nasveti:

  • Besedilo zagovora ponovi večer pred predstavitvijo. Potem počni kaj sproščujočega. Priporočamo zgodnji odhod v posteljo. Le spočiti boste zagovor opravili optimalno.
  • Na mesto za zagovora pridite vsaj pol ure prej. Tako boste imeli dovolj časa, da si ogledate prostor, če ga predhodno še ne poznate in se v miru pripravite.
  • Ne pozabite na urejen videz. Najmodernejši supergi so res videti super a jih boste obuli, ko boste počastili prijatelje po uspešnem zagovoru. Raje sledite klasičnemu elegantnemu videzu.

Potrebujete pomoč pri SPSS analizi hipotez?

Pišite nam za brezplačni posvet.

Pokličite nas na 070 612 521.


ZAHVALA SERGEJE

Sergeja_

Hvala, super ste!

Torej, hitri, učinkoviti, prijazni, dostopni. Skratka super in vredni vseh priporočil drugim ;)

Statistik.si™ v številkah:

2100

IZDELANIH ANALIZ

Izdelali smo preko 2100 raziskav in statističnih analiz za pravne in fizične osebe.

40.825 ur

PRIHRANJENEGA ČASA

Naše stranke so prihranile skupaj več kot 40.825 ur ukvarjanja z raziskavami in statističnimi analizami.

1.525.000​ €

PRIHRANJENEGA DENARJA

Naše stranke so prihranile skupaj več kot 1.525.000 € stroškov, ki bi jih sicer imele zaradi ukvarjanja z raziskavami in statističnimi analizami. Da živciranja, skrbi, slabe volje sploh ne omenjamo.